Böjt Kávé

“Aki erős, egészséges és fiatal akar maradni, éljen mértékletesen, eddze a testét, lélegezzen tiszta levegőt és kínját inkább böjtöléssel, mintsem gyógyszerekkel gyógyítsa.”

Hippokratész

A léböjt kúra segít megszabadulni a felhalmozódott mérgektől, fokozza a szervezet saját gyógyító képességét. A mindennapi stressz, a rohanás, a sok munka és hatalmas elvárások mázsás súlyként nyomják a vállunkat. Ebből segít kiszakadni a léböjt tábor, ami az egyik legrégebbi, ösztönös gyógyítási módszer. 

Böjt Kávé két ellentét?

Jelentkezz most, itt az ideje, hogy a 8 napos léböjt tábor MOST valósuljon meg és ne a jövő évi bakancs listádra kerüljön! Írd be a megjegyzés rovatba az 5SZAZALEK kuponkódot az 5% kedvezmény kihasználásához!>>>>>

Böjt Kávé

 

A böjt kávé kapcsolata

A rendszeres havi vagy heti böjt a szervezetnek könnyítését eredményezi, ami alapértelmezetten pozitív és a semminél jobb. A kérdés az, hogy mire elég. Személy szerint az egynapos böjt gyakoriságát az alapján határoznám meg, hogy milyen böjtről van szó. Érdemes lehet a hús ételeket a húsimádóknak is heti 1 napban elhagyni. Amennyiben valamilyen lemondásos vagy vallási böjtről beszélünk, a kávé fogyasztása nincs hatással az életünkre. Azonban ha nagy kávé szeretők vagyunk érdemes lehet a nagyböjti, vagy egyéni böjti időszakunkban a kávét hanyagolnunk vagy visszafognunk.

A böjtnek akkor van különös értéke szerintem, ha vagy testi és lelki megtisztulást elérünk vele, vagy legalább lelki fejlődést. A lelki fejlődést akkor érhetünk el, ha akaraterőnket tesszük próbára, és a testi függőségeinktől megpróbálunk megszabadulni. A kávé is egy ilyen függőség, és ha valakinek a fejében megfogalmazódik, hogy a kávét lehet e fogyasztani böjt alatt, akkor valószínü elég erős kávé függőséggel rendelkezik.

A léböjtkúra az egy sima böjtnél kicsit szigorúbb böjt. Ennél a fajta böjtnél a saját egészségünk megőrzése érdekében kifejezetten NEM ajánlott a kávé fogyasztás. Az én terveim az idei évre a negyedévi 1 napos léböjt, illetve évi 1 hetes léböjt tartása a 40 napos húsvéti nagyböjt alkohol és hús korlátozásai mellett. Mivel kávét nem fogyasztok egyébként se, nem tudom megítélni a kávéról lemondás nehézségeit.

Böjt kávé nélkül – Levek, Tea, Víz – Avagy a léböjt alatt mit lehet inni

A léböjtkúra szinte teljes koplalást jelent, azaz semmilyen szilárd táplálék fogyasztása nem javasolt. Csak folyékony italok fogyasztása javasolt, víz és gyógyteák. Kerülni kell a koffeint illetve más izgató anyagot tartalmazó folyadékokat (kóla, szénsavas italok, alkohol stb.)  A kávé tehát tilos mind a koffein tartalma miatt, mind azért mert pörkölve vannak a szemek. A pörkölt kávészemek zamata, amint az ízlelőbimbóinkat eléri olyan ingert bocsát ki a szervezetbe, ami felkészíti a gyomrot az emésztésre. Ez által a nyál összefut a szánkba, de a gyomrunkba is, aminek következtében éhségérzetünk növekszik. A kávét tehát nem csak fogyasztani, de szagolgatni se szabad.

Fogyasztható italok közé tartoznak a Víz, Tea és Gyümölcslevek

Elterjedt nézet, hogy a léböjtkúra során gyümölcs és zöldséglevek fogyasztása megengedett. Az általam olvasott szakkönyvek a böjtölés esetén maximálisan napi 2 délelőtti és 2 délutáni gyümölcs illetve zöldséglé fogyasztást javasolnak. Az indok az, hogy amennyiben sok gyümölcslevet viszünk be a szervezetünkbe, akkor a benne levő energiatartalom, és rost tartalom egy teljes értékű étkezést is jelenthet. Amennyiben teljes értékűen étkezünk levekből, akkor már az nem böjt. Alacsony rost tartalmú gyümölcslé a preferált az emésztés beinditás elkerülése érdekében, ezt a préselt lé leszűrésével tudunk elérni.

Az általam látogatott léböjtház módszertana szerint délelőtt 1 pohár 3 dl frissen préselt, jó minőségű gyümölcsből készített szűrt gyümölcslé illetve délután hasonló formában almával kevert zöldséglé fogyasztása az ideális. Ez épp elég energiát ad ahhoz, ami a böjthöz, és a böjtölési extra tevékenységekhez szükséges.

Mi a jóhír? Az, hogy a különböző gyógyteák, és a víz fogyasztása viszont korlátlan sőt inkább minimális korlát van megszabva, ami 2-3 liter. A gyógyteák fogyasztásával azért ésszerűen kell bánni, de azok hatóanyagai mindinkább segíthetik a méregtelenítést. A sok folyadék, ezáltal a sok víz fogyasztása pedig egyértelmű hogy a léböjt egyik kulcseleme.

Jelentkezz most, itt az ideje, hogy a 8 napos léböjt tábor MOST valósuljon meg és ne a jövő évi bakancs listádra kerüljön! Írd be a megjegyzés rovatba az 5SZAZALEK kuponkódot az 5% kedvezmény kihasználásához!>>>>>

Hogyan lehet felkészülni egy léböjtkúrára?

A léböjtkúra hosszának legalább a fele legyen a felkészülés és fele a felépítés. Ez azt jelenti, hogy a 8 napos kúrára legalább 3-4 nap felkészülést szánjunk, illetve ugyanennyit a felépítő étrendre.

Az étrendből fokozatosan el kell hagyni a zsírt, olajat, húst, finomított élelmiszereket, koffeint, alkoholt, kávét stb. Helyette sótlan rizs, gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztható. A böjt előtti nap csak gyümölcs és zöldség.

A léböjtkúra utáni felépítő étrend kritikus a léböjtkúra sikerét illetően. Ha túlságosan gyorsan kerül az asztalra só és sós ételek, akkor a szervezet megszívja magát vízzel. A felépítő étrend kihagyása emésztési problémákhoz és súlyos gyomorgörcshöz vezethet. 

Böjt Kávé

Hol végezd a léböjt kúrát?

A léböjtöt bárhol is végezzük, a haszna megkérdőjelezhetetlen. Azonban otthon elvégezni nagyon nehéz és hatalmas önfegyelmet igényel. Sokszor előfordul, hogy az elhatározás után már aznap este, vagy másnap  ételhez nyúl a böjtölő (“egy kicsi nem árthat, amúgy is nagyon éhes vagyok”). Így a böjtnek semmi értelme nem lesz, a böjtölő pedig rossz tapasztalatokkal, csalódottan éli meg az egész procedúrát. A nagy várakozások így teljesen a porba hullhatnak.

Gyakorlott böjtölők számára is nehéz egyedül böjtölniük, főleg ha közben dolgoznak, vagy nem tudnak elvonulni.

A léböjtöt szervezett csoportban érdemes csinálni, legalább az első böjtölés vezetett, csoportos böjtölés legyen. A böjtös csoportban van egy tapasztalt böjtmester, aki vezeti a csapatot és segít átjutni a nehezén. A csoport összetartása segíti a böjtölőt végigcsinálnia a külső szemmel borzalmasnak tűnő 1 hetet.

Ma, 2020 februárjában a 6-ik 8 napos léböjtön vagyok túl. Minden tavasszal csoportosan végzem, a barátaimmal. 

Szakértői felügyelet alatt, meghitt hangulatban, messze a mindennapok zajától, a gyógyfürdők kényeztetése mellett, ideális körülményeket találsz a lébötjre! Kattints az linkre és ismerd meg a Synergy léböjtház léböjtkúra programját!

Jelentkezz Most, Itt az ideje, hogy a 8 napos léböjt tábor MOST valósuljon meg és ne a jövő évi bakancs listádra kerüljön! Írd be a megjegyzés rovatba az 5SZAZALEK kuponkódot az 5% kedvezmény kihasználásához!>>>>>